luni, 4 august 2014

Cum se face sucul de rosii

Sucul de rosii este unul dintre cele mai folosite ingrediente la prepararea mancarurilor si a bauturilor . Este preparat vara din rosiile proaspete atit pentru conservare cat si pentru folosire ca atare.



Alegem cele mai gustoase si cele mai coapte rosii. Le spalam bine cu apa . Indepartam partea alba a rosiilor si le taiem in 2 sau in mai multe bucati in functie de dimensiuni.
Le trecem prin masina speciala de separat rosiile (in general o masina de tocat carne la care se adaugam un dispozitiv de separat semintele si cojile de pulpa ).
Intr-un vas mare (sau mai multe) punem sucul de rosii la fiert.  Se amestecă din când în când cu o lingură de lemn, insistând mai ales pe fundul vasului impiedicand prinderea sucului de vas si afumarea lui.
Il lasam sa fiarba pana cand spuma de la suprafata dispare (in functie de foc 45-60 minute). Daca dorim sa iasa un suc mai gros il putem lasa mai mult la fiert .
In functie de gusturile fiecaruia se poate pune sare, zahar, miere (eu nu am pus niciodata).
Intre timp spalam si lasam la scurs sticlele. Este bine sa fie bine uscate pentru ca asfel se crapa.
Turnam sucul de rosii fierbinte in sticle . In timpul umplerii sticlelor este bine ca acestea sa stea pe marginea oalei sau pe o tabla metalica .Manevrare sticlelor fierbiniti se va face cu un prosop.

Punem douprile la sticle.


Le acoperim cu o patura si le lasam sa se raceasca pana a doua zi.